Over CdS

Over CdS

Café des Sports is een Deerlijkse band die een bijdrage doet aan de verspreiding van het West-Vlaams als wereldtaal. Vanuit de alledaagse tragiek én vrolijkheid komen toegankelijke nummers voort over onderwerpen waar we allemaal wel eens mee te maken hebben, of het nu gaat om een luie zondag of het verlies van iemand.

Bandleden:

Jochen Goekint – zang, gitaar, mondharmonica

Arthur Notteboom – zang, basgitaar

Mathieu Lietaer – drums

 

Een geschiedenis

Barvaux (Durbuy), december 2013

Heemfeesten 2014

Diep in de Belgische Ardennen gaat een klein groepje oud-chiroleiding (en een aantal wederhelften) op weekend in een vakantiehuisje in Barvaux. Onder hen ook Jochen Goekint, een Oostendenaar die de zee achter zich liet. Tijdens één van de avonden/nachten waarin de pintjes en rosé (knipoog naar Jerre B) voor een amusante sfeer zorgen komen de gitaar en de onvermijdelijke covers als Wonderwall en Save Tonight naar boven. De aanleiding om een ietwat aangeschoten zanger te overtuigen op te treden op de jaarlijkse Heemfeesten in Sellewie (Sint-Lodewijk, Deerlijk). Een semi-overtuigde JA volgde. Een overtuigde Toeme toch volgende de dag nadien.

Enkele weken later laat Arthur Notteboom, die ook mee was tijdens het weekendje Ardennen, aan Jochen verstaan dat hij het wel ziet zitten zijn basgitaar boven te halen om mee op het podium te staan. Uiteindelijk worden afspraken gemaakt en een eerste naam komt naar boven: Café des Sports, genoemd naar dé Café des Sports aan de brug in Barvaux. Enige twijfel slaat toe en de naam wordt alsnog gewijzigd naar Mr.Ashby. Lew Ashby, een personage uit Californication is de vleesgeworden Rock & Roll.

Eerste repetitie met drummer

Eind augustus 2014 naderde en dus ook het eerste optreden op de Heemfeesten. Een setlist van covers werd bijeengeraapt en tijdens de repetities op zolder bij Jochen bereidde Mr.Ashby zich voor op het eerste podium. Enkele weken voor het optreden, loopt Jochen Mathieu Lietaer tegen het lijf. Toevallig een drummer en oude bekende van Arthur. Of hij niet bij ons wilde drummen na het optreden in Sellewie?

31 augustus 2014 was het dan zover: het eerste optreden van Mr.Ashby. Vol van de zenuwen werd het podium beklommen en hoe langer het optreden duurde, hoe meer plezier beide gelegenheidsmuzikanten er zelf ook in hadden. Mr.Ashby was vertrokken, en dat mét een drummer vanaf nu, want na het optreden was Mathieu overtuigd om mee te doen!

De eerste repetitie met drummer vond plaats in de tuin van Mathieu in september en daarna volgde een nieuwe verhuis naar het repetitiekot bij de familie Notteboom, waar CdS nu nog steeds oefent en schrijft.

Deerlijk & Sint-Lodewijk, winter 2014- voorjaar 2015

Tijdens de winter werden nieuwe nummers ingeoefend en kwamen geleidelijk aan ook eigen nummers naar boven. The Story You & I over een gebroken liefde, Around Town over ongrijpbare, prachtige ogen ergens midden in de nacht en De Fles (is de sterre), het eerste West-Vlaamse nummer, over een drankverslaving en de impact op het dagelijkse leven. Covers als All Along The Watchtower en het aanstekelijk Dance With Somebody stonden ook op de repetitielijst.

Opstelling Lokale Helden

Na enkele maanden repeteren kreeg Mr.Ashby de kans om op te treden op Lokale Helden in Deerlijk, de eerste keer in de huidige bezetting. Verspreid over het centrum van Deerlijk kwamen lokale bands aan de bak. Mr.Ashby stond die avond 2 keer in een volle bibliotheek. De reacties nadien gaven enkel maar meer zin om verder te werken. Op het vrij podium van het Bokkeslot kon Mr.Ashby de publieksprijs in de wacht slepen (dankzij het rijkelijk drinken van onze maten, maar dat is een detail). De commentaren van de jury waren opbouwend en het zette CdS aan meer naar het West-Vlaams toe te werken. Zo gezegd, zo gedaan!

Lokale Helden 2015

 

Van Mr.Ashby terug naar Café des Sports, naar de opnames van de eerste EP

Try out Niet Geïnstalleerd Sessies

Na enkele optredens in de zomer van 2015, onder meer op Café Congé en een tweede passage op de Heemfeesten, is de West-Vlaamse insteek steeds nadrukkelijker aanwezig. De naam Mr.Ashby past dan ook steeds minder goed bij de nummers van de band. Na een overlegmoment van enkele minuten (we waren het vlug met elkaar eens) eind 2015 keerden we terug naar onze (nabije) roots. De naam Café des Sports werd van onder het dunne laagje stof gehaald en op allerhande podia ging het café open, van D-Rock, tot een tweede keer Café Congé en het prille Meense festival Muzimjende.

Aan het einde van de zomer van 2016, na het Benefiet voor Koen nam Café des Sports de tijd om nieuwe nummers te schrijven, waarmee het drietal in 2017 naar buiten kwam op een try-out van een kampvuurset (Niet Geïnstalleerd Sessies) in de tuin van het repetitiekot en een optreden rond het kampvuur van de Trompefeesten. Op de Oostendse Paulusfeesten keerde Jochen terug naar zijn vroegere thuishaven. Het was de laatste live set vooraleer Café des Sports de studio indook voor de opnames van de eerste EPDeze wordt met de wereld gedeeld in februari 2018.

 

Paulusfeesten, Oostende – 12 augustus 2017